Η Κορώνη είναι μια παραλιακή γραφική κωμόπολη, χτισμένη αμφιθεατρικά σε χαμηλό λόφο. Θυμίζει έντονα τις κυκλαδίτικες πολιτείες. Στενοί ανηφορικοί καθαροί δρόμοι ή σκαλοπάτια, χαμηλά σπίτια βαμμένα με τρία χρώματα-συνήθως λευκό, κίτρινο, μπλε-παράθυρα γαλάζια ή κόκκινα. Ένας πολύ «χαρούμενος» δρόμος -με «περασιές» ασβέστη στις άκρες και οριζόντια, λευκά πεζούλια, γλάστρες με πολύχρωμα λουλούδια- οδηγεί από μια μικρή κλειστή πλατεία στο κάστρο.
Η προκυμαία, με ψαροταβέρνες, ουζάδικα, ζαχαροπλαστεία, συγκεντρώνει τα βράδια τη μεγαλύτερη κίνηση. Απέχει 52 χλμ ΝΔ από την Καλαμάτα και έχει 1.668 κατοίκους.
Είναι φημισμένη για το Βενετσιάνικο κάστρο που δεσπόζει πάνω από την πόλη. Στην προκυμαία κάθε λογής εστιατόρια, ταβέρνες, ουζάδικα, δεμένα το να στ’ άλλο, χταπόδια απλωμένα κι ηλιοκαμένα σα να χορεύουν το καλαματιανό σε καλούν να συνδυάσεις περίπατο και κέφι, ουζάκι και όνειρα. Η θάλασσα δίπλα με τα δαντελωτά της κύματα λικνίζει αγκυροβολημένα ψαροκάικα και βαρκούλες.
Το βράδυ ο χώρος μετατρέπεται σε πεζόδρομο πνιγμένος από καλοστολισμένους Κορωναίους κι επισκέπτες. Μες στη ξαστεριά Βόλτα κουβεντούλα, τραγούδια και κιθάρες, προσφέρουν μια αξέχαστη ξεγνοιασιά.