Προτείνουμε τις παρακάτω πεζοπορικές διαδρομές:

Διαδρομή 1

Κορυφάσιο -> Γιάλοβα -> Υγροβιότοπος Γιάλοβας

Με αμάξι φτάνετε μέχρι τη Γιάλοβα και στη συνέχεια με τα πόδια σε 15 λεπτά είστε στον υγροβιότοπο της Γιάλοβας. Αν έχετε μαζί σας και κυάλια θα μπορέσετε την ανάλογη περίοδο να παρατηρήσετε τα αποδημητικά πουλιά που περνάνε από τον πλούσιο υγροβιότοπο.

Διαδρομή 2

Κορυφάσιο -> Γιάλοβα -> Παραλία Ντιβαρίου -> Παλιόκαστρο, Βοϊδοκοιλιά

Πάλι με αμάξι, φτάνετε μέχρι το τέρμα της παραλίας Ντιβαρίου. Έχετε δύο επιλογές:

Η πρώτη είναι να ακολουθήσετε το μονοπάτι κάτω από το βουνό. Αριστερά σας και πάνω θα βλέπετε τα τείχη του Παλιόκαστρου και δεξιά σας τον υγροβιότοπο της Γιάλοβας. Μετά από 10 λεπτά περπάτημα, στο τέρμα του μονοπατιού θα βρείτε μια μικρή έκταση με άμμο. Περπατώντας της περίπου για 10 λεπτά στα μονοπάτι που υπάρχουν θα βρείτε μπροστά σας την παραλία της Βοϊδοκοιλιάς.

Η δεύτερη είναι να ανέβετε το μονοπάτι που οδηγεί στο Παλιόκαστρο. Μετά από περπάτημα διάρκειας 30 λεπτών θα βρεθείτε στην κορυφή του βουνού όπου βρίσκεται το Παλιόκαστρο. Από εκεί μπορείτε να θαυμάσετε τη θέα προς την Πύλο, προς τη Βοϊδοκοιλιά, προς τις Μεσσηνιακές ακτές που βλέπουν στο Ιόνιο και φυσικά προς το Κορυφάσιο.

Σε κάθε περίπτωση μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας νερό. Καλό είναι το καλοκαίρι να φοράτε παπούτσια για αποφυγή κινδύνων λόγω των φιδιών.

Διαδρομή 3

Κορυφάσιο -> Χώρα -> Γαργαλιάνοι -> Φιλιατρά -> Κυπαρισσία -> ποταμός Νέδα

Έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε δύο βασικές διαδρομές συγκλονιστικού φυσικού κάλλους. Η πρώτη πρόσβαση είναι από την παραλιακή εθνική οδό Πύργου – Κυπαρισσίας. Στο Θολό στρίβουμε ανατολικά προς Λέπρεο και Νέα Φιγαλεία. Στα 7,5 χμ φτάνουμε στο Λέπρεο και από κει σε άλλα 6 χμ στη Νέα Φιγαλεία. Κατόπιν περνάμε στα Πετράλωνα και σε απότομη πλαγιά όπου φαίνεται από ψηλά η κοιλάδα της Νέδας. Συνεχίζουμε στα Περιβόλια, και δεξιά στη Φιγαλεία. (Από κεί μπορεί να επισκεφθεί κανείς τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Φιγαλείας.) Από τα Περιβόλια δυτικά προς το Δραγώγι και μετά βρισκόμαστε μπροστά από τον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα. Συνεχίζουμε βόρεια και φθάνουμε στο κρυμμένο χωριό Σκληρού όπου υπάρχει μικρός ξενώνας, και η όμορφη πέτρινη εκκλησία του Αγ. Γεωργίου. Συνεχίζουμε ανατολικά για τον Άγιο Σώστη με την δροσερή πλατεία του Άγ. Γιάννη όπου γίνεται μεγάλο πανηγύρι στις 29 Αυγούστου. Επιστρέφουμε στον κεντρικό δρόμο και κινούμαστε δυτικά προς το χωριό Αμπελιώνα με τις καστανιές και τα πολλά νερά. Μετά το χωριό στρίβουμε αριστερά πρός το χωριό Νέδα ή δεξιά προς το χωριό Πέτρα που είναι στην καρδιά της Νέδας. Βαδίζοντας από την πλευρά της Ηλείας παράλληλα με το ποτάμι και ύστερα από 1 ½  περίπου ώρα διαδρομής μέσα σε ένα άγριο πευκοδάσος φτάνει στα νερά του Ιονίου, στη θέση Πρασιδάκι. Η άλλη πρόσβαση είναι από τον κεντρικό δρόμο Καλαμάτας – Κυπαρισσίας. Έξοδος στο Δώριο και ακολουθούμε την διαδρομή στα χωριά της Άνω Μεσσηνίας Ψάρι, Σύριζο, Στάσιμο, Κακαλέτρι, Νέδα. Αντίστοιχα από την πλευρά της Μεσσηνίας καταλήγει στην Ελαία, αφού περάσει από τα χωριά Καρυές και Φόνισσα.

Κάθε χρόνο τον Αύγουστο, τοπικοί φορείς και φυσιολατρικοί όμιλοι οργανώνουν διήμερη πεζοπορία στην κοίτη της Νέδας. Ξεκινούν από τις πηγές της, στην Πέτρα, συνεχίζουν στο Κακαλέτρι και τη Μαρίνα, φτάνουν στα Πλατάνια και από εκεί στο Στόμιο, αφού περάσουν από τη χαράδρα της Φιγαλίας και ολοκληρώσουν την πεζοπορία φτάνοντας στις εκβολές, μετά από διαδρομή 15 χλμ.