Πρόκειται για χωριό στον όρμο του Ναβαρίνου με συνεχώς αυξανόμενη τουριστική κίνηση. Βρίσκεται ανάμεσα στην Πύλο και στο Κορυφάσιο και διαθέτει αρκετά καταστήματα που προσφέρουν καφέ, ποτό και φαγητό.
Από την Γιάλοβα μπορείτε να πάρετε τρεις κατευθύνσεις.
Η μία, προς Πύλο (η ενδιάμεση διαδρομή παρότι περιέχει θάλασσα δεν ενδείκνυται για μπάνιο – κολύμπι).
Η δεύτερη προς Κορυφάσιο – Χώρα / Γαργαλιάνους.
Η τρίτη, παραλιακά, προς τον Υδροβιότοπο της Γιάλοβας (στο δεξί σας χέρι) και την Παραλία Ντιβαρίου (στο αριστερό σας χέρι) η οποία εκτείνεται για αρκετά χιλιόμετρα μέχρι το τέρμα της που είναι το Στενό της Συκιάς.
Από το Στενό της Συκιάς μπορείτε είτε να περάσετε απέναντι κολυμπώντας στο ιστορικό νησί της Σφακτηρίας, είτε να ανέβετε προς το βουνό στο οποίο βρίσκεται το Παλιόκαστρο, είτε να περπατήσετε στην ρίζα του βουνού προς τα δεξιά προκειμένου να φτάσετε σε 20 λεπτά περπατώντας από το Στενό της Συκιάς στην παραλία της Βοϊδοκοιλιάς.
Ετυμολογικά, το όνομα Γιάλοβα προέρχεται από την ελληνική λέξη αιγιαλός – γιαλός και την τουρκική κατάληξη οβα (= ομαλός, Πεδιάδα), δηλαδή ομαλή ακτή.
Πολύ κοντά στη Γιάλοβα, στην κατεύθυνση προς τη Σχοινόλακκα ή Σχινόλακκα βρίσκεται επίσης ο καταρράκτης Καλαμάρης.
Πρόκειται για ένα καταπληκτικό μέρος το οποίο όμως δεν έχει κάθε χρόνο νερό. Πριν ξεκινήσετε την επίσκεψη στον Καλαμάρη, φροντίστε να ρωτήσετε κάποιον ντόπιο για το αν την χρονιά που τον επισκέπτεστε έχει νερά.
Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τη Γιάλοβα στην ιστοσελίδα του Δήμου Πύλου.
Επικοινωνήστε μαζί μας για να στείλουμε περισσότερες φωτογραφίες από τη Γιάλοβα.