Η Πύλος είναι μια μικρή πόλη του Νομού Μεσσηνίας, με 2.345 κατοίκους (απογραφή 2011), αλλά και ένα μεγάλο φυσικό λιμάνι στη Νοτιοδυτική άκρη της Πελοποννήσου.
Η Πύλος απέχει 9 χιλιόμετρα από το Κορυφάσιο και είναι μια πολύ όμορφη πόλη, με ωραίες παραλίες σε μικρή απόσταση από αυτή. Το καλοκαίρι παρουσιάζει έντονη τουριστική κίνηση με χιλιάδες τουρίστες να συρρέουν ακόμα και από το εξωτερικό. Η φυσική ομορφιά, τα γραφικά της σοκάκια, οι ξεχωριστές παραλίες γύρω από την Πύλο, η ιστορική της αξία αλλά και η πλούσια βλάστηση της περιοχής κάνουν την Πύλο, μοναδικό προορισμό για Έλληνες και ξένους τουρίστες.
Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά γύρω από το λιμάνι της στο οποίο βρίσκεται η κεντρική πλατεία της Πύλου, η πλατεία Τριών Ναυάρχων, με το μνημείο αφιερωμένο στην Ναυμαχία της Σφακτηρίας.
Στο μνημείο φαίνονται οι μορφές των ναυάρχων των τριών στόλων που αντιμετώπισαν το Τουρκο-Αιγυπτιακό ναυτικό στη ναυμαχία του 1827 που καθόρισε την έκβαση της Ελληνικής Επανάστασης, του Κόδριγκτον, του Χέυδεν και του Δεριγνύ.
Δίπλα στο μνημείο υπάρχουν δύο κανόνια, ένα οθωμανικό και ένα ενετικό, τα οποία αποτελούν σύμβολα των πολιτισμών που επηρρέασαν στο πέρασμα του χρόνου την Πύλο. Στην μεγάλη αυτή κεντρική πλατεία αξίζει να απολαύσετε τον ίσκιο που προσφέρουν τα μεγάλα πλατάνια.
Είναι μια πόλη με πλούσια ιστορία από την αρχαιότητα μέχρι τα νεώτερα χρόνια.
Κοιτώντας την Πύλο από την θάλασσα, στα δεξιά θα δείτε το φρούριο της Πύλου που ονομάζεται Νιόκαστρο το οποίο χτίστηκε το 1573 από τους Οθωμανούς.
Από τα πλέον αξιόλογα αξιοθέατα της Πύλου, είναι το σπίτι του Ολυμπιονίκη Κωστή Τσικλητήρα, οι Καμάρες (παλιό υδραγωγείο) και το Μουσείο της Πύλου που περιέχει αρχαιολογικά ευρήματα από ανασκαφές που έχουν γίνει στην ευρύτερη περιοχή.
Το αρχικό όνομα της πόλης ήταν Νεόκαστρο, μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας, αποδόθηκε στο Νεόκαστρο το όνομα Πύλος, με βασιλικό διάταγμα του 1833.
Σήμερα η Πύλος είναι έδρα του νέου Δήμου Πύλου – Νέστορος.